Leuke woonprogramma’s op televisie. Wat is hun meerwaarde?

Nederland is aan de woon TV

We kijken massaal naar woonprogramma’s op televisie. Er is een scala aan programma’s waarvan de meeste door bedrijven worden gesponsord. De grote spelers in de programma’s zijn vaak de bouwmarkten of ketens. Wat bieden deze programma’s zoal.  Bevatten ze voldoende diepgang om de kijkers aan zich te binden en zijn ze realistisch?  Met realistisch bedoelen we of de kijker zich kan vinden in het verbouwde huis of het getoonde product? Zo zie je op RTL 4 in ‘Het roer om‘ bijvoorbeeld de verbouwing van een Frans kasteel. Op zich leuk om naar te kijken maar schiet een kijker hier praktisch iets mee op. Een kasteel is leuk maar wat je daar doet, doe je niet in een woonhuis. 99% van de Nederlanders zal deze kans nooit krijgen.

Het langst lopende woonprogramma is Eigen Huis en Tuin op RTL4. Hierin wordt zowel het interieur als exterieur aangepakt. Tot op heden succesvol omdat ze ook een gewoon rijtjeshuis durven aan te pakken en hierdoor alles erg herkenbaar blijft. Om de herkenbaarheid te vergroten gebruikt men nu ook BN’ners als klusser.

NPO brengt het programma ‘Nederland Verhuist‘ waarin men de verhuizing van mensen volgt, vóór, tijdens en na het verhuizen. Door op de persoonlike verhuisperikelen in te spelen is dit programma erg herkenbaar door de getargette doelgroep.

RTL 4 biedt de meeste woonprogramma’s. TV Makelaar Mission Impossible is er één van. Huiseigenaren worden bijgesprongen in de verkoop van hun woning die al lang te koop staat. Men doet aan verkoop styling om het huis sneller te kunnen verkopen. Gewone mensen en gewone huizen. Dat slaat aan.

Bij SBS6 loopt het programma ‘Huizenjacht‘.  Het team gaat voor mensen op zoek naar hun droomhuis. Men gaat uit van het budget van de koper en dit in alle prijsklassen en type woningen.

VT wonen Verbouwen of Verhuizen. Dit programma op Net 5 biedt professionele ondersteuning aan mensen die overwegen om hun woning te verkopen of juist naar een verbouwing te blijven.

We hebben nu zes woonprogramma’s bekeken en je ziet dat er overlappingen zijn maar ook dat ze verschillend zijn op hun eigen manier. Dát geeft ze meerwaarde in een tijd waarin Wonen erg in de picture staat, én dat scoort commercieel natuurlijk prima. Opvallend is dat maar één op de zes door NPO wordt gemaakt op niet commerciële basis.

 

We zijn vernieuwd

De leukste items online over wonen, lifestyle en showbiz

Welkom bij de vernieuwde website van TVTutti. Hier lees je over uiteenlopende onderwerpen uit TV land maar ook over wonen, het inrichten van je huis, Lifestyle en mode en natuurlijk de vaderlandse showvbizz. Allemaal spannend en leerzaam. We nemen producten en onderwerpen onder de loep en delen graag onze ervaringen met je. Stem daarom regelmatig af op TV Tutti en blijf op de hoogte.